Meditatie

Wat Is Meditatie?

“Give yourself permission to allow this moment to be exactly as it is, and allow yourself to be exactly as you are” – Jon Kabat-Zinn

Bij meditatie laten we onszelf opgaan in de waarneming en de ervaring van het moment zoals het simpelweg nu is. Bij meditatie concentreren we onze geest op wat zich nu afspeelt. Deze focus kan op onze ademhaling zijn, of op onze zintuigen of iets in onze omgeving. Hierdoor komen we los van de vele bijgedachten die wervelen ons hoofd.

Het brengt ons tot rust. Als onze gedachten afdwalen, brengen we ze terug naar onze meditatie-focus. Het bewust herstellen van deze aandacht is essentieel. Mediteren is “zijn”, in het hier en nu.

Waarom Mediteren?

De lijst met bewezen positieve effecten van mediteren wordt steeds langer.

Wetenschappers vermijden soms de term meditatie vanwege de religieuze bijklank en spreken liever van mindfulness. Over welke positieve wetenschappelijk bewezen effecten hebben we het voornamelijk?

Meditatie helpt tegen stress, depressies en angst

Hier zijn talloze studies naar gedaan. Meditatie draagt duidelijk bij tot afname van stress, van depressieve gevoelens en van angst. Meditatie zorgt voor meer evenwicht je je emoties. Het helpt immers om meer afstand er van te nemen. Hierdoor kan je je emoties beter controleren en beheersen. Je zal minder piekeren en je zal je gedachtestromen beter kunnen beheersen. Dit leidt tot innerlijke rust.

Meditatie verzacht chronische pijn

Meditatie tegen chronische pijn was één van de allereerste toepassingen. Met meditatie leer je immers om je niet langer te verzetten tegen de pijn, maar om er mee om te gaan waardoor het naar de achtergrond verschuift. Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat mensen de mediteren een dikkere hersenschors ontwikkelen. En hoe dikker die schors, hoe lager de pijngevoeligheid.

Meditatie verbetert relaties

Meditatie brengt je tot rust. Het leert je omgaan met de druk van buiten uit, met stressvolle situaties. Meditatie laat je beter omgaan met emoties als woede, irritatie. Het leert je relativeren en focussen op de essentie. Het brengt kalmte in stressvolle situaties. Dat heeft een positieve impact op jezelf, maar vanzelfsprekend ook op je partner en bij uitbreiding op je relatie.

Meditatie vermindert gedragsproblemen

Steeds meer kinderen en jongeren krijgen te horen dat ze lijden aan ADHD en aanverwante stoornissen. Iedereen kent wel de symptomen: rusteloosheid, vergeetachtigheid, snel afgeleid, beperkte sociale vaardigheden… Vaak worden hier medicijnen als oplossing naar voor geschoven. Meditatie kan hier fungeren als gezond alternatief. Door immers je aandacht te leren focussen, kan je de bovengenoemde symptomen onder controle leren krijgen.

Nieuwsbrief